Η Μάχη της Κρήτης και η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα

Μέρα που είναι, βγήκαν πάλι στην επιφάνεια οι εθνικοί μύθοι για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν προλαβαίνω να φτιάξω εμπεριστατωμένο άρθρο, όπως θα ήθελα· θα περιοριστώ, λοιπόν, σε ένα σύντομο σχόλιο για τον μύθο ότι η Μάχη της Κρήτης καθυστέρησε την Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα (δηλ. τη γερμανική επίθεση στη Σοβιετική Ένωση), με αποτέλεσμα η τελευταία να αποτύχει.

Η Μάχη της Κρήτης ξεκίνησε στις 20 Μαΐου 1941, και ολοκληρώθηκε την 1η Ιουνίου, 40 μέρες μετά. Με δεδομένο ότι η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου 1941, είναι όντως πολύ ελκυστική η σκέψη ότι εμείς οι Έλληνες καθυστερήσαμε την έναρξη της επιχείρησης, η οποία θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει από το Μάιο, άρα συντελέσαμε έτσι στην ήττα του Χίτλερ. Αυτό όμως είναι λογική πλάνη, και για να την εντοπίσουμε αρκεί μόνο να δούμε πότε ξεκίνησε η δεύτερη γερμανική προέλαση στη Σοβιετική Ένωση την επόμενη χρονιά, το 1942: στις 28 Ιουνίου. Το 1942, όμως, οι γερμανοί δεν είχαν τη Μάχη της Κρήτης να τους απασχολεί. Γιατί, λοιπόν, καθυστέρησαν τόσο;

Η απάντηση, φυσικά, είναι ότι δεν καθυστέρησαν καθόλου, ούτε το 1941, ούτε το 1942. Αυτό που τους υποχρέωνε να ξεκινούν την προέλασή τους το καλοκαίρι, και όχι την άνοιξη, είναι το γεγονός ότι μετά τον βαρύ ρωσικό χειμώνα, τα χιόνια έλιωναν και γέμιζαν τον τόπο λάσπη· τόση λάσπη, που καθιστούσε τα γερμανικά φορτηγά και άρματα μάχης πρακτικά άχρηστα. Και χωρίς φορτηγά και άρματα μάχης, που να προχωρούν με ταχύτητα σε σχετικά στέρεο έδαφος, προέλαση τόσων χιλιομέτρων (και μάλιστα αστραπιαία, όπως συνήθιζαν οι Γερμανοί) δεν γίνεται. Έτσι, αναγκάζονταν να περιμένουν να έρθει το καλοκαίρι, ώστε να έχουν μπροστά τους στεγνό έδαφος, αντί για λάσπη.

Όσο για το γιατί δεν κατέλαβαν τη Μόσχα το 1941, η αιτία δεν είναι το ότι δεν πρόλαβαν επειδή τους καθυστέρησαν οι (πραγματικά γενναίοι) Κρητικοί, αλλά το ότι αφενός ο Χίτλερ έκανε το τραγικό λάθος (ένα από τα πολλά, μη νομίζετε ότι ήταν κανένα φοβερό μυαλό) να τραβήξει μεγάλο αριθμό Πάντσερ από τη γερμανική σφήνα που όδευε προς τη Μόσχα, σταματώντας έτσι για ένα διάστημα την προέλαση, και να τα στείλει στην Ουκρανία για να αιχμαλωτίσει τη σοβιετική στρατιά που βρισκόταν εκεί, και αφετέρου το ότι αργότερα, όταν συνέχισαν την προέλαση προς τη Μόσχα, δεν κατόρθωσαν να καταλάβουν την πόλη Τούλα που ήταν στο δρόμο τους, κι έτσι η κυκλωτική κίνηση που ήθελαν να κάνουν απέτυχε. Εκεί τους βρήκε ο βαρύς ρωσικός χειμώνας, οπότε δέχτηκαν και την πρώτη σοβιετική αντεπίθεση. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, όπως λένε και οι αγγλομαθείς.

Με όλα αυτά δεν προσπαθώ, φυσικά, να μειώσω τη σημασία της Μάχης της Κρήτης, μόνο που η σημασία της δεν είχε καμία σχέση με την Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα. Στην Κρήτη έγινε για πρώτη φορά ευρεία χρήση αλεξιπτωτιστών (από τους Γερμανούς), και αυτή η φορά έμελλε να είναι και η τελευταία, καθώς οι απώλειες των εισβολέων ήταν τρομακτικές, γιατί οι αλεξιπτωτιστές ήταν ευάλωτοι καθώς έπεφταν και δεν είχαν άλλη υποστήριξη, αλλά και γιατί η αντίσταση που βρήκαν από Κρητικούς και Άγγλους ήταν πολύ μεγάλη. Από τότε, δεν έγινε ποτέ ξανά τέτοιας κλίμακας επιχείρηση από αέρος.

Και όχι, αυτό δεν έκανε τον Τσόρτσιλ να πει ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες· κι αυτό μύθος είναι.

4 responses to “Η Μάχη της Κρήτης και η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα

 1. Θανάσης 29/10/2013 at 08:07

  Ευχαριστουμε για τις ανασκευες μυθων… τοσοι πολλοι και τοσο λιγος χρονος.
  Την καθηστερηση των γερμανων στη Ρωσια την ειχα και εγω σαν αληθεια. Μονο που δεν τη συνεδεα με την μαχη της Κρητης αλλα τη εμπλοκη των γερμανων στη ελλαδα, μετα την αποτυχια της Ιταλιας, ετσι τον ειχα ακουσει τον μυθο, χωρις φυσικα να αναρωτηθω αν βγαζει νοημα (η μαχη της Κρητης βγαζει πιθανως πιο πολυ νοημα χρονικα). Επισης την δηλωση του Τσωρτσιλ την ειχα επισης στο μυαλο μου σαν αληθεια. Ε αυτο ειναι πιο ευκολο να το ψαξουμε σκεφτηκα, αφου ειδα το αρθρο σου. Βρηκα γρηγορα γρηγορα αυτο το ηχητικο “ντοκουμεντο”, http://www.youtube.com/watch?v=KzZPJqaVadY αλλα μετα βρηκα και αυτο http://wiki.answers.com/Q/Is_it_true_that_Winston_Churchill_said_'Hence_you_will_not_say_that_Greeks_fight_like_heroes_but_that_heroes_fight_like_Greeks'&altQ=Is_it_true_that_Winston_Churchill_said_'Hence_you_will_not_say_that_Greeks_fight_like_heroes_but_that_heroes_fight_like_Greeks που το αμφισβητει με ισχυρα στοιχεια.

 2. kz 29/10/2013 at 09:14

  Εμείς ευχαριστούμε. Στο θέμα του Τσόρτσιλ έχει αναφερθεί και το πολύ καλό ιστολόγιο AntiChainLetter.

 3. Giorgos 19/02/2016 at 11:51

  Να προσθέσω επίσης στο άρθρο, ότι για την επίθεση στην Κρήτη οι Γερμανοί είχαν αφιερώσει συνολικά γύρω στους 30.000 στρατιώτες. Επίλεκτοι μεν, αλλά είναι προφανές ότι αυτός ο αριθμός μηδαμινή επίπτωση θα προκαλούσε αν ήταν παραπάνω, παρακάτω, αργότερα, νωρίτερα, όταν για την επίθεση στη Ρωσία που οργανωνόταν παράλληλα οι Γερμανοί αφιέρωσαν πάνω από 3 εκατομμύρια στρατιώτες.

 4. Αει μνημών ο Ελλην 02/11/2017 at 00:03

  Ενα εξαιρετικό βιβλίο είναι το «Επιχείρηση Μπαρμαροσα «του Άλαν Κλαρκ έκδοση του Γενικού Επιτελείου Στρατου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s