Γοργόνες και συκοφάντες

1. Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί και στα ελληνικά (με καθυστέρηση μερικών μηνών) σε αμφίβολης αξιοπιστίας ιστοσελίδες η «είδηση» ότι επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη γοργόνων. Ως αποδεικτικό στοιχείο παρατίθεται απόσπασμα από σχετικό «ντοκιμαντέρ» του καναλιού Animal Planet. Δυστυχώς για όλους αυτούς τους εύπιστους συμπολίτες μας, πρόκειται για ψευδοντοκιμαντέρ, δηλαδή για 100% προϊόν φαντασίας, πράγμα που ομολογούν και οι δημιουργοί του, λέγοντας ότι το έκαναν για να αυξήσουν την θεαματικότητα του καναλιού. Αυτό το πέτυχαν, αλλά πρόσκαιρα, γιατί μόλις οι τηλεθεατές έμαθαν εκ των υστέρων ότι τίποτε απ’ ό,τι είχαν δει δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, εξοργίστηκαν και άρχισαν να δηλώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το κανάλι πέθανε πλέον γι’ αυτούς. Βλέπετε, κατά τη διάρκεια κάποιων πλάνων, καθώς και στους τίτλους τέλους, υπάρχει disclaimer, αλλά αυτό δεν είναι αρκετά εμφανές, με αποτέλεσμα την εξαπάτηση του τηλεθεατή.

Όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα, βέβαια, για τους εγχώριους εθισμένους καταναλωτές θεωριών συνωμοσίας.

2. Γύρω από τον ιό του AIDS έχει αναπτυχθεί μπόλικη συνωμοσιολογία εδώ και χρόνια, η οποία έχει και αρκετούς Έλληνες φορείς. Αλλά εδώ πρόκειται για αμερικάνικη σοδειά. Κυκλοφορεί λοιπόν και σε ελληνικές σελίδες άλλο ένα βίντεο, το οποίο υποτίθεται ότι δείχνει έναν από τους κορυφαίους μελετητές του AIDS να ομολογεί ότι δημιούργησε το AIDS για να ξεκληρίσει εσκεμμένα την ανθρωπότητα. Ήμουν εξαρχής σίγουρος ότι μάλλον θα πρόκειται για κάποια ειρωνική αποστροφή, ή ίσως κάποιο κακής ποιότητας χιούμορ εκ μέρους του επιστήμονα. Με έκπληξη διαπίστωσα πως ούτε καν αυτό δεν συμβαίνει. Υπάρχει κάπου μια ειρωνική αποστροφή, όταν πια ο άνθρωπος έχει μπουχτίσει από τις ανοησίες που ακούει, αλλά με εντελώς διαφορετικά λόγια, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα ότι απλώς προσπαθεί με κόπο να μην φερθεί άσχημα. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει κανενός είδους ομολογία. Πρόκειται λοιπόν για κραυγαλέα περίπτωση συκοφαντίας, που είναι μια μέθοδος στην οποία καταφεύγουν συχνά οι συνωμοσιολόγοι στην προσπάθειά τους να δείξουν πόσο «κακοί» είναι οι επιστήμονες, και επομένως να πείσουν εμάς τους αφελείς ότι η επιστήμη είναι κακό πράγμα και πρέπει να υιοθετήσουμε άλλες (αντιεπιστημονικές ή ψευδοεπιστημονικές) ιδέες, που να ακούγονται πιο ευχάριστα στ’ αυτιά μας, παρ’ όλο που τυχαίνει να είναι από αναπόδεικτες μέχρι ψευδέστατες.

One response to “Γοργόνες και συκοφάντες

 1. pn 16/10/2013 at 15:32

  Στο τέλος του 2ου βίντεο ο ‘ερευνητής’ διαπράττει και άλλες αγυρτείες, αυτή τη φορά σε σχέση με τον Jonathan Mann (συνεργάτη του Gallo).
  Πρώτον, αναφέρει ότι ο Mann παραιτήθηκε από τον Π.Ο.Υ. λίγο καιρό μετά τη δήθεν αποκαλυπτική παρέμβαση του ‘ερευνητή’, λες και αυτά τα δύο σχετίζονται. Σύμφωνα με τη Wikipedia, ο Mann φυσικά παραιτήθηκε για άλλους λόγους:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Jonathan_Mann_(WHO_official)
  Δεύτερον, αποδίδει στον Mann τη φράση “far more than a medical problem, AIDS is a socio-political imposition”, υπογραμμίζοντας τη λέξη imposition, λες και αυτό είναι ένδειξη που υποστηρίζει τη δήθεν αποκάλυψη του ‘ερευνητή’. Η φράση αυτή μπορεί κάλλιστα να προέρχεται από τον Mann (αν και δεν τη βρήκαμε σε καμμία ιστοσελίδα εκτός από όσες αναπαράγουν τα του βίντεο), αλλά βέβαια δεν υπαινίσσεται ότι το AIDS επινοήθηκε ως βιολογικό όπλο, σημαίνει ότι η διάδοσή του σχετίζεται πολύ με κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες όπως η φτώχεια, η ανισότητα των φύλων κ.ά..
  Εδώ μερικές συνεντεύξεις όπου μιλούν για τον Mann συνεργάτες του:
  http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/aids/interviews/curran.html
  http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/aids/interviews/kaleeba.html
  http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/aids/interviews/piot.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s