6+1 ψέματα σχετικά με την ΕΡΤ

“Η ΕΡΤ επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό”.

Το ψέμα αυτό υπάρχει στον νόμο 4002 του 2011 και στην υπουργική απόφαση της 11ης Ιουνίου 2013 και στο αντίστοιχο ΦΕΚ με το οποίο έκλεισε η ΕΡΤ· ακούστηκε στη Βουλή ως επιχείρημα για την απόρριψη της τροπολογίας του ΚΚΕ για την άρση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, και γενικότερα επαναλαμβάνεται από όποιον βαριέται να κάτσει να ελέγξει τα πραγματικά στοιχεία. Τα έσοδα της ΕΡΤ προέρχονται κυρίως από το ανταποδοτικό τέλος και από διαφημίσεις. Όσο η ΕΡΤ ήταν ελλειμματική, όντως το κράτος κάλυπτε τα ελλείμματά της. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η ΕΡΤ ήταν πλεονασματική, και είχε δημιουργήσει αποθεματικό, το οποίο η κυβέρνηση υπεξαίρεσε για να κλείσει τρύπες στον προϋπολογισμό. Εξάλλου, σημαντικό μέρος του ανταποδοτικού τέλους πήγαινε κατευθείαν στο κράτος, και όχι στην ίδια την ΕΡΤ. Αν μη τι άλλο, λοιπόν, η ΕΡΤ όχι μόνο δεν επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αντίθετα, συνεισέφερε σ’ αυτόν.

Παραλλαγή αυτού του ψέματος είναι η άποψη ότι μπορεί, μεν, να μην επιβάρυνε τον προϋπολογισμό, επιβάρυνε όμως την κοινωνία. Θεωρώ αυτή την ανοησία ανάξια σχολιασμού, αλλά πρέπει να πω ότι α) μιλάμε για ένα ανταποδοτικό τέλος που ήταν από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη (τέσσερα κόμμα κάτι ευρώ το μήνα) και β) αν μπούμε στη λογική τού να μην πληρώνουμε για τίποτε που δεν απολαμβάνουμε οι ίδιοι, τότε ας καταργήσουμε και την κρατική παιδεία και την κρατική υγεία, αδιαφορώντας πλήρως για τις συνέπειες. Η παροχή κοινωνικών αγαθών δεν είναι επιβάρυνση, αν τουλάχιστον θέλουμε να έχουμε κοινωνία, και όχι ζούγκλα.

«Όταν πρέπει να τελειώνουμε με τα ελλείμματα και να βγούμε από την κρίση, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε θύλακες αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης.» (Σίμος Κεδίκογλου)

Όσοι το λένε αυτό προσπαθούν να δώσουν την (ψευδή) εικόνα ότι το δημόσιο λειτουργεί ικανοποιητικά, ενώ στην ΕΡΤ γινόταν χαμός. Δεν είναι καθόλου έτσι. Υπήρχε αδιαφάνεια και σπατάλη ανάλογη με αυτήν που υπήρχε και στο υπόλοιπο δημόσιο, οφειλόμενη κυρίως στις επιλογές των κυβερνήσεων, με τη μόνη διαφορά ότι αυτή η σπατάλη τα τελευταία χρόνια δεν επιβάρυνε καθόλου το κράτος. Επομένως, η αναφορά στα ελλείμματα και την κρίση γίνεται μόνο και μόνο για να ρίξει στάχτη στα μάτια των αφελών.

«Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ διόριζαν στην ΕΡΤ κυρίως αριστερούς.»

Δεν φαντάζομαι να θέλετε σχόλιο γι’ αυτόν το γελοίο ισχυρισμό. Οποιοσδήποτε με στοιχειώδη κοινό νου και με στοιχειώδη γνώση της δημόσιας ζωής τα τελευταία 30 χρόνια γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό είναι ψέμα. Και το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει φτάσει σε σημείο να λέει τόσο προφανή ψέματα θα πρέπει να μας βάλει όλους σε σκέψεις.

«Κανείς Έλληνας σήμερα δεν γνωρίζει ότι η ΕΡΤ διαθέτει 3 μουσικά σύνολα που εργάζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι, που όμως δίνουν 2-3 συναυλίες ετησίως.» (Υπουργείο Οικονομικών)

Απίστευτο ψέμα, που απαξιώνει την ευσυνείδητη δουλειά περίπου 180 ανθρώπων, «μονίμων» και «εκτάκτων». Οι συναυλίες των τριών Μουσικών Συνόλων (Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και Χορωδία) μέσα στο 2012 ήταν πάνω από 70 (παλιά ήταν και περισσότερες), και επιπλέον υπήρξαν πάνω από 40 εκπαιδευτικά προγράμματα με θεατές παιδιά από σχολεία της Αθήνας και της επαρχίας, καθώς και αρκετές ζωντανές ραδιοφωνικές εκπομπές. Άλλωστε, μια συναυλία δεν σημαίνει «μαζευόμαστε και παίζουμε»· απαιτούνται καθημερινές πρόβες για την προετοιμασία ενός συνόλου και για την καλή μουσική του λειτουργία, κάτι που βεβαίως κανένας υπουργοποιημένος κηφήνας δεν είναι σε θέση να καταλάβει.

Στην ΕΡΤ, ούτε ένας από τους εργαζόμενους δεν έχει προσληφθεί με αξιοκρατικά κριτήρια, αλλά με επιλογές της εκάστοτε διοίκησης, που επιλέγετο από την εκάστοτε κυβέρνηση. (Υπουργείο Οικονομικών)

Το «ούτε ένας» είναι ψέμα. Όσο για εκείνους που όντως δεν έχουν προσληφθεί με αξιοκρατικά κριτήρια (σίγουρα υπάρχουν και τέτοιοι), αναρωτηθείτε ποιος φταίει γι’ αυτό, και μετά αναρωτηθείτε γιατί δεν έκανε χαρακίρι αυτός που έγραψε αυτό το κατάπτυστο κείμενο για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών.

Στη θέση του θα μπει ό,τι εξυπηρετεί τη διαφάνεια της Δημοκρατίας, την αισθητική της Ελλάδας, το δημόσιο συμφέρον. (Υπουργείο Οικονομικών)

Άλλο ένα «διαμάντι» από το non-paper του Υπουργείου Οικονομικών. Προφανώς, για κάποιους, διαφάνεια της Δημοκρατίας σημαίνει υπονόμευση της Δημοκρατίας, γιατί πώς αλλιώς μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει την κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών και την παραβίαση του Συντάγματος; (Για περισσότερα σχετικά με αυτό δείτε το κείμενο «Η ΕΡΤ, το ΣτΕ, και οι αυθαιρεσίες της κυβέρνησης».) Η δε αισθητική της Ελλάδας σίγουρα έγινε παγκοσμίως γνωστή με το μαύρο στις τηλεοπτικές οθόνες και με την άκρα του τάφου σιωπή στις ραδιοφωνικές συχνότητες, που μας έκαναν πανευρωπαϊκώς ρεζίλι. Όσο για το δημόσιο συμφέρον, αφού θυμίσουμε για μία ακόμη φορά ότι η ΕΡΤ συνεισέφερε στον κρατικό προϋπολογισμό, ας αναφέρουμε ότι η μέχρι τώρα ζημιά στα κρατικά ταμεία εξαιτίας του κλεισίματος της ΕΡΤ υπολογίζεται σε πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ.

“Το μαύρο στην ΕΡΤ δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης οφείλεται στην κατάληψη και την πειρατική εκπομπή από τους εργαζόμενους”. (Χρύσανθος Λαζαρίδης, βουλευτής Επικρατείας Ν.Δ.)

Αρχικός σκοπός της κυβέρνησης (μέχρι την παρέμβαση του ΣτΕ) ήταν να παραμείνει κλειστή η ΕΡΤ ώσπου να δημιουργηθεί ο νέος φορέας, άρα για αρκετούς μήνες. Χωρίς μεταβατικά στάδια. Δηλαδή, με μαύρο. Ο κ. Λαζαρίδης, πολύ απλά, ψεύδεται. Δεν ευθύνεται όμως αποκλειστικά ο κ. Λαζαρίδης γι’ αυτό. Απ’ ό,τι φαίνεται, η διασπορά αυτού του ψέματος αποτελεί μέρος της προπαγανδιστικής τακτικής της Νέας Δημοκρατίας, γιατί το επανέλαβε και η ευρωβουλευτίνα της Ν.Δ. Ρόδη Κράτσα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αυτά ήταν μερικά από τα ψέματα που διαθέτει προς πώληση η κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό σχετικά με την ΕΡΤ. Με τα ψέματα και τις ανακρίβειες που διαδίδουν κάποιοι «δημοσιογράφοι» σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς δεν θα ασχοληθούμε, γιατί θα έπρεπε να γράψουμε ολόκληρο βιβλίο. Έχετε τα μάτια σας ανοιχτά, και μην πιστεύετε ό,τι να ‘ναι χωρίς να έχετε ελέγξει πρώτα τα πραγματικά δεδομένα.

2 responses to “6+1 ψέματα σχετικά με την ΕΡΤ

  1. giorgos 28/07/2013 at 11:58

    kαλημέρα σας , έχω στό email μου ένα σπάνιο δυστυχώς βιβλίο στό όποίο αναλύονται μέ έπιστημονικό -κατά τήν γνώμη μου -τρόπο οί έπιπτώσεις τού “γλωσσικού” στήν έξέλιξη τής κοινωνίας μας καί τού έλληνικού κράτους γενικότερα . Αν θέλετε καί σάς ένδιαφέρει μπορώ νά σάς τό στείλω . Τό email μου είναι : dozas33@yahoo.gr

  2. kz 28/07/2013 at 18:29

    Καλημέρα σας. Παρ’ όλο που το σχόλιό σας δεν σχετίζεται με τη συγκεκριμένη ανάρτηση, πείτε μου αν θέλετε τον τίτλο του συγκεκριμένου βιβλίου, ώστε να δω αν με ενδιαφέρει, για να μην το στείλετε άσκοπα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s