Η ανασκευή του μύθου περί αρχαίων εξωγήινων

Το 2010 άρχισε να προβάλλεται στην Αμερική μια τηλεοπτική σειρά με τον τίτλο «Ancient Aliens», δηλαδή «Αρχαίοι Εξωγήινοι». Η σειρά αυτή έχει τη μορφή ντοκιμαντέρ και ουσιαστικά αποτελεί αναμάσημα των ευφάνταστων θεωριών του Έριχ φον Νταίνικεν και άλλων περίεργων τύπων που ισχυρίζονται ότι υπάρχουν σε διάφορα μέρη του κόσμου στοιχεία τα οποία υποδηλώνουν ότι κατά την αρχαία εποχή (και όχι μόνο την αρχαία) η Γη θα πρέπει να είχε δεχτεί την επίσκεψη κάποιου εξωγήινου πολιτισμού. Όπως ήταν φυσικό, η σειρά γνώρισε μεγάλη θεαματικότητα, και διαδόθηκε πολύ και στο διαδίκτυο. Ήταν θέμα χρόνου, λοιπόν, να εμφανιστούν και κάποιοι άνθρωποι που ανέλαβαν το κουραστικό αλλά απαραίτητο καθήκον να απαντήσουν με επιχειρήματα στους ισχυρισμούς της σειράς.

Έτσι, προέκυψε το ντοκιμαντέρ «Ancient Aliens Debunked», ή (σε ελεύθερη, αναγκαστικά, μετάφραση) «Η ανασκευή του μύθου περί αρχαίων εξωγήινων», το οποίο φιλοξενούμε σε αυτή την ανάρτηση. Εδώ στο Skeptikon αποφασίσαμε να το βάλουμε σε μέρη, ώστε να είναι πιο εύκολη η παρακολούθησή του και ο σχετικός σχολιασμός, μια που ολόκληρο διαρκεί κάπου 3 ώρες. Αν, παρ’ όλα αυτά, προτιμάτε να το δείτε ολόκληρο, χωρίς διαλείμματα, μπορείτε να το κάνετε είτε στο YouTube, είτε στην επίσημη σελίδα των ανθρώπων που το δημιούργησαν.

1. Εισαγωγή

Το ντοκιμαντέρ αυτό παίρνει ένα-ένα τα επιχειρήματα που προβάλλει η σειρά «Ancient Aliens», και τα καταρρίπτει. Στόχος των δημιουργών δεν είναι να εντοπίσουν απλώς κάποιες ατέλειες στο συλλογισμό της αντίπαλης πλευράς, ούτε να εστιάσουν σε κάποιες λεπτομέρειες που μπορεί να είναι ανακριβείς· στόχος είναι να δείξουν ότι οι υποστηρικτές της υπόθεσης περί «αρχαίων εξωγήινων» κάνουν λάθος σε όλους τους βασικούς ισχυρισμούς τους, και ότι τα στοιχεία που παραθέτουν δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση σοβαρές ενδείξεις για την επίσκεψη εξωγήινων στη Γη κατά το παρελθόν. Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, αποδεικνύεται πως έχουν χρησιμοποιήσει ανέντιμα μέσα για να προωθήσουν τη «θεωρία» τους, μέχρις σημείου να χαλκεύσουν στοιχεία.

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ υποστηρίζουν ότι, ακόμη κι αν δεχτούμε ότι υπήρξαν στο παρελθόν ανεξήγητα φαινόμενα ή αντικείμενα, η εξήγηση που προτείνει η σειρά «Αρχαίοι Εξωγήινοι» είναι αβάσιμη και ουσιαστικά δεν εξηγεί τίποτε.


                                      

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s