Δήθεν πέτρινη στήλη 6000 ετών με ελληνικά γράμματα

Εδώ και κάποιες μέρες κάνει το γύρο των ελληνολατρικών sites αυτή η πλαστή ‘είδηση’:

Χαμός στους αρχαιολογικούς κύκλους: πέτρινη στήλη 6000 ετών με ελληνικά γράμματα καταρρίπτει όσα… ήξεραν!!

Μια απίστευτη ανακάλυψη έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στις ανασκαφές του προϊστορικού οικισμού του Αρχοντικού Πέλλας, λίγες μέρες πριν κλείσει η ανασκαφική περίοδος (καλοκαίρι 2011). Αποκαλύφθηκε στα κατώτερα στρώματα του οικισμού πέτρινη στήλη, διαστάσεων περίπου 30×20 εκατ. με εγχάρακτα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρονται σε χρονολογία γύρω στο 4000 π.Χ. πολύ πριν από την ανακάλυψη της σφηνοειδούς γραφής από τους Σουμέριους (περίπου 3500 π.Χ.). Δείγματα της Στήλης του Αρχοντικού (όπως πλέον αποκαλείται προσωρινά το εύρημα) έχουν σταλεί στο εργαστήριο Ορυκτολογίας και Πετρογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ώστε να προσδιοριστεί επακριβώς η σύσταση του πετρώματος, γεγονός που θα βοηθήσει στον προσδιορισμό της περιοχής προέλευσής του, η οποία πρέπει να βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση, μια και το πέτρωμα υπάρχει σε τοποθεσίες της περιοχής και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Στην συνέχεια η στήλη, αφού συντηρηθεί, θα υποβληθεί σε εξέταση με ακτίνες Χ ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλα γράμματα, που μετά από τόσες χιλιετίες, είναι δύσκολη η ανάγνωσή τους, λόγω φθοράς της επιφάνειας.

«Μουδιασμένοι» οι αρχαιολόγοι
Οι υπεύθυνοι της ανασκαφής αρχαιολόγοι αποφεύγουν να δηλώσουν οτιδήποτε και όπως πληροφορηθήκαμε από έγκυρη πηγή που μας μετέδωσε και την αρχική είδηση, είναι καταφανώς αμήχανοι και «μουδιασμένοι», γεγονός απόλυτα φυσικό αν αναλογισθεί κάποιος τις τεράστιες ανατροπές δεδομένων που θα φέρει αυτή η συγκλονιστική πράγματι ανακάλυψη. Αν μάλιστα προκύψουν και άλλες τέτοιες στήλες, όπως πιθανολογείται, τότε οι εξελίξεις στην επιστήμη της επιγραφικής θα είναι κατακλυσμικές.

Ελληνικά γράμματα
Το πλέον εντυπωσιακό γεγονός που προκύπτει από την προσεκτική εξέταση της στήλης είναι η σαφής καταγραφή γραμμάτων του αρχαϊκού ελληνικού αλφαβήτου, όπως το αρχαϊκό Ζ που είχε περίπου την μορφή του Ι, αλλά με μεγαλύτερες την επάνω και κάτω γραμμή (βλ. φωτ.). Διακρίνεται ξεκάθαρα το Α και σειρά άλλων γραμμάτων. Παρά την φθορά της στήλης, ορισμένα γράμματα διακρίνονται σαφέστατα, σε αντίθεση με παλαιότερα ευρήματα π.χ. την πολυσυζητημένη πινακίδα του Δισπηλιού, όπου μόνον με άφθονη δόση φαντασίας μπορούν να ανακαλυφθούν «γράμματα».

Η τοποθεσία της ανασκαφής
Ο προϊστορικός οικισμός του Αρχοντικού Γιαννιτσών βρίσκεται κοντά στο σύγχρονο ομώνυμο οικισμό, ανάμεσα στην αρχαία Πέλλα και την πόλη των Γιαννιτσών. Έχει τη μορφή τούμπας-τράπεζας, ύψους περίπου 20μ. και έκταση περίπου 128 στρεμμάτων. Η ανασκαφική έρευνα στην «τούμπα» του Αρχοντικού άρχισε από το 1991 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το Αρχοντικό αποτελεί μια προνομιακή οικιστική θέση καθώς δεσπόζει στην εύφορη πεδιάδα των Γιαννιτσών. Επιπλέον ο οικισμός βρισκόταν κοντά στην ακτογραμμή του Θερμαϊκού, όπως επιβεβαιώνεται και από γεωλογικές έρευνες ειδικών επιστημόνων του Α.Π.Θ. Οι έρευνες αυτές έδειξαν ότι η ακτογραμμή πρέπει να περνούσε 6 περίπου χιλιόμετρα νότια του οικισμού. Η σπουδαιότητα της θέσης αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ανιχνεύεται συνεχής κατοίκηση από τη Νεολιθική Εποχή (6η χιλιετία) μέχρι την υστεροβυζαντινή περίοδο (14ος αι.).

Ραγδαίες ανατροπές
Κλείνοντας προς το παρόν αυτό το ενημερωτικό κείμενο και εν αναμονή των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, ένα είναι βέβαιο: Η εικόνα που είχε η διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα για την ανακάλυψη της γραφής και την εξέλιξή της θα μεταβληθεί άρδην, εφ’ όσον επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και πολύ περισσότερο εάν προστεθούν και νέα, όπως αναμένεται.

fake petrini stili 6000 years oldfake petrini stili 6000 years oldfake petrini stili 6000 years old

1: Η αρχική φωτογραφία. 2: Με επισήμανση των δήθεν γραμμάτων. 3: Με επιπλέον επισήμανση βουνών που δήθεν δείχνει. (Πατήστε για μεγέθυνση.)

Α.
Ποιά είναι η λίαν βολικώς μη κατονομαζόμενη «έγκυρη πηγή» και σε ποιούς «μετέδωσε την αρχική είδηση»; Αν η υποτιθέμενη «απίστευτη ανακάλυψη» έγινε «στις ανασκαφές του προϊστορικού οικισμού του Αρχοντικού Πέλλας», πώς γίνεται να μην αναφέρεται στις επίσημες ιστοσελίδες που είναι αφιερωμένες στις ανασκαφές αυτές; Αν γίνεται «χαμός στους αρχαιολογικούς κύκλους», πώς γίνεται να μην υπάρχει καμμία μνεία σε ιστοσελίδες ή φόρουμ αρχαιολόγων; Αν η πέτρα βρέθηκε σε έναν οικισμό έξι χιλιάδων ετών, γιατί πρέπει να είναι και αυτή έξι χιλιάδων ετών και όχι εξήντα χιλιάδων ή έξι εκατομμυρίων; Πώς μπορεί να μετρηθεί η ηλικία που έχουν οι γραμμές που είναι χαραγμένες πάνω σε μια πέτρα; Αν οι γραμμές αυτές είναι γράμματα, γιατί να είναι έτσι ατάκτως ερριμμένα και ανισομεγέθη;
Ερωτήματα άνευ σημασίας για αυτούς που θέλουν να πιστεύουν ανοησίες και για αυτούς που θέλουν να τις πουλάνε…

Β.
Αυτή η πέτρα δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα σωρό άλλες πέτρες που μπορεί να βρει κανείς στην παραλία – με τυχαίες χαρακιές, στις οποίες καθένας μπορεί να απομονώσει ό,τι θέλει και να ‘δει’ ό,τι θέλει. Με την ίδια ευκολία που κάποιος ‘βλέπει’ αυτά τα δήθεν γράμματα μπορώ να πω κι εγώ ότι κάτω αριστερά δεν λέει “ΕΟ”, λέει “ΔΕΗ” – απόδειξη ότι πριν από έξι χιλιάδες χρόνια είχαν ηλεκτρικό ρεύμα και πληρώνανε και τους λογαριασμούς τους…
Όχι, η πέτρα γράφει καταφανώς “ΜΥΞΑ”. Όχι, γράφει “USA” (με την παλιά γραφή του U ως V, φυσικά). Και αυτές οι επιλογές μου είναι πειστικότερες από τις μπλε, καθότι τα γράμματα που ‘βλέπω’ είναι περίπου ισομεγέθη και στοιχισμένα…
Όχι, η φωτογραφία είναι παραπλανητική: πρέπει να την περιστρέψεις 90 μοίρες, γιατί η πέτρα δείχνει τρία αεροσκάφη που κυνηγιούνται, σήμα για ισχυρούς ανέμους, ένδειξη για την κατεύθυνσή τους, και χάρτη των διαθέσιμων διαδρόμων προσγείωσης…

Γ.
Και όντως στην παραλία βρήκε την πετρούλα αυτός που κατασκεύασε την ‘είδηση’. Πρόκειται για τον Δημήτρη Ευαγγελίδη, συγγραφέα του βιβλίου “Μη-συμβατικές θεωρίες”: Οι κερδοσκόποι του “ελληνισμού” και ο φενακισμός των αφελών. Εδώ η αρχική φάρσα του:
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συγκλονιστική ανακάλυψη!
Εδώ η δεύτερη δόση της:
Η Στήλη του Αρχοντικού: Νεώτερες πληροφορίες
Και εδώ οι εξηγήσεις του:
Μη-συμβατικές Θεωρίες: «Η στήλη του Αρχοντικού»

Ιδού και το πραγματικό μέγεθος της δήθεν 30×20 ‘στήλης’:

fake petrini stili 6000 years old

7 responses to “Δήθεν πέτρινη στήλη 6000 ετών με ελληνικά γράμματα

 1. kz 13/10/2012 at 14:21

  Είχα βρει, όταν ήμουν μικρός, ένα τόσο δα κοχύλι με σημάδια πάνω που έμοιαζαν εκπληκτικά με αιγυπτιακές τοιχογραφίες. Κρίμα που δεν το κράτησα, θα είχαμε ένα πολύ καλό hoax στα χέρια μας.

 2. pn 13/10/2012 at 21:16

  Εμείς δεν κάνουμε τέτοια… Αλλιώς θα σου δάνειζα κάποιο από τα ενδιαφέροντα βότσαλα που μάζεψε η φίλη μου το καλοκαίρι: είναι μάλιστα από τη Φοινικούντα.

 3. Pingback: Μη-συμβατικές Θεωρίες: «Η στήλη του Αρχοντικού» | AntiChainLetter

 4. Bouzanis K. 01/02/2014 at 14:19

  16 μήνες μετά!
  Εδώ δεν μπορούν να ασχοληθούν με την μισοσβησμένη επιγραφή της Πύλης των Λεόντων! Πιστεύατε ότι θα ασχοληθούν με μία… κοτρόνα!

  http://www.unexplained-mysteries.com/gallery/images/10379/the-inscription-of-mycenae-lions-gate

  https://skydrive.live.com/?mkt=el-GR#!/view.aspx?cid=E39B50D7D9EA3235&resid=E39B50D7D9EA3235!132&app=WordPdf

 5. Pingback: Μη-συμβατικές Θεωρίες: «Η στήλη του Αρχοντικού» | ELLINIKA HOAXES

 6. kostas 16/10/2014 at 22:00

  καταλαβαίνω πως ενοχλείσαι από το έυρημα, αλλά τι να γίνει. Οι πολέμιοι των Ελληνικών, σαν την αφεντιά σου, θα δέχονται συνεχώς πλήγματα. Εν τάξει λεβεντάκο. Αντε και κοιμήσου.

 7. kz 19/10/2014 at 09:54

  Αγαπητέ Κώστα, το γεγονός ότι διάβασες το κείμενο του pn ―υποθέτω πως όντως το διάβασες, αλλιώς δεν θα υπήρχε περίπτωση να το σχολιάσεις, έτσι δεν είναι;― και έκανες το σχόλιο που έκανες, συνηγορεί δραματικά υπέρ της αναγκαιότητας ύπαρξης ιστολογίων σαν κι αυτό εδώ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s