Ταλιμπάν της Ευρώπης

«H Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέλαβε 27χρονο ημεδαπό για κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκευμάτων, μέσω του Facebook»
[ΕΛΑΣ, σημερινό δελτίο τύπου]

Τα απαρχαιωμένα άρθρα 198 και 199 του Ποινικού Kώδικα (περί κακόβουλης βλασφημίας και περί καθύβρισης θρησκευμάτων) ανήκουν στο κεφάλαιο του Ποινικού Kώδικα που τιτλοφορείται «Eπιβολή της θρησκευτικής ειρήνης»: σε αυτήν αποσκοπούν, όχι στη λογοκρισία. Αλλά η θρησκευτική ειρήνη στην Ελλάδα δεν απειλείται από μια σατιρική ιστοσελίδα: μια τέτοια σελίδα ούτε παρακινεί προς πράξεις βίας κατά θρησκευομένων ούτε κυκλοφορεί σε χώρους λατρείας, και ο καθένας είναι ελεύθερος να την επισκέπτεται αν του αρέσει ή να μην την επισκέπτεται αν δεν του αρέσει (ανήκω στη δεύτερη περίπτωση), επομένως μια τέτοια σελίδα δεν προσβάλλει όποιον δεν επιδιώκει να προσβληθεί (πράγμα που κάνουν κατά σύστημα οι θρησκόληπτοι).

«Ο ελεύθερος δημόσιος διάλογος συνεπάγεται αναπόφευκτα το τίμημα ανοχής του δυσάρεστου ή προσβλητικού λόγου.»

«Δεν νοείται η ύπαρξη προσβολής εάν αυτή εξαρτάται από κάποια πράξη του ίδιου του προσώπου που την επικαλείται, και χωρίς την οποία δεν θα είχε τεθεί ζήτημα.» «Όποιος έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες απέναντι σε αμφιλεγόμενα μηνύματα ας προσέχει να μην έρχεται σε επαφή με αυτά.» [H ιδέα της προσβολής] «χρησιμοποιείται προσχηματικά προκειμένου να αποκρύψει ωμές σκοπιμότητες και λογοκριτικές αντιλήψεις».

«Το βασικό νόημα της θρησκευτικής ελευθερίας είναι να πιστεύει κανείς σε όποιον θεό θέλει και να τον λατρεύει ελεύθερα. Περιλαμβάνει την αξίωσή του για σεβασμό στο δικαίωμά του να έχει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις που επιθυμεί, και να τις εκδηλώνει ακώλυτα. Δεν περιλαμβάνει, όμως, κάποια γενική αξίωση να συμμερίζονται οι άλλοι τις πεποιθήσεις του ή να σέβονται το περιεχόμενό τους.»

«Η τιμωρία της ύβρεως του Θεού [και η τιμωρία της ασέβειας] προς τα θεία προφανώς ποινικοποιούν το φρόνημα (τις αθεϊστικές ή αντίθετες προς μια θρησκεία πεποιθήσεις) και όχι συμπεριφορές που διαταράσσουν το δικαίωμα των πιστών να λατρεύουν το Θεό τους.»

«Η προστασία του θρησκευτικού αισθήματος […] καταλήγει στην πράξη να λειτουργεί μονάχα υπέρ της θρησκείας της πλειοψηφίας. Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, καταλήγει να εκφράζει τη μη ανοχή της πλειοψηφίας προς τη διαφορετικότητα». «H πλειοψηφία, όμως, και μάλιστα η συντριπτική, όταν ζητεί την απαγόρευση των εχθρικών μηνυμάτων, δεν το κάνει επειδή ανησυχεί για τη δημιουργία περιβάλλοντος που δυσχεραίνει τη λατρεία της, αλλά επειδή επιδιώκει την ολοκληρωτική κυριαρχία της στην κοινωνία και δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Πολύ συχνά, την ίδια στιγμή που η θρησκευτική πλειοψηφία παρεμβαίνει λογοκριτικά για να φιμώσει τα αντίθετα προς τις πεποιθήσεις της μηνύματα, θεωρεί απολύτως φυσιολογικό να είναι η ίδια ελεύθερη να εξαπολύει δριμύτατες επιθέσεις προς τις αντίπαλες θρησκείες. O λόγος της εναντίον των απίστων αλλά και ποικίλων αιρέσεων δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ ως προσβλητικός άλλων ανθρώπων.»

Σταύρος Tσακυράκης, συνταγματολόγος

Για περισσότερα βλ. εδώ:
Προσβολή θρησκευτικού συναισθήματος και ελευθερία (του λόγου, της τέχνης, και γενικότερα)

Το δελτίο τύπου της ΕΛΑΣ γράφει:
«H Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε πρόσφατα στη γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, σελίδα με στοιχεία (www.facebook.com /gerontas.pastitsios), η οποία περιείχε βλασφημίες και ύβρεις κατά του Γέροντα Παϊσίου και του Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Παράλληλα για το υβριστικό και βλάσφημο περιεχόμενο της συγκεκριμένης σελίδας, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έγινε αποδέκτης χιλιάδων ηλεκτρονικών καταγγελιών, που προέρχονταν από κατοίκους διάφορων χώρων σε όλο τον κόσμο.»

Παραλείπει όμως ότι αυτή η πρωτοφανής ενέργεια έγινε μετά από αυτό.
Προσέξτε το τέλος της ερώτησης του βουλευτή:
«Θα προβούν άμεσα [οι αρμόδιοι υπουργοί] στις απαραίτητες ενέργειες μέσω της υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος […] ή μήπως θα συνεχίσουν να κωφεύουν και να ανέχονται τον επονείδιστο αυτό εμπαιγμό του Γέροντα Παΐσιου, όπως ανέχονται την ύπαρξη της ιστοσελίδας του αντιεξουσιαστικού χώρου athens.indymedia.org […];»

Από αυτά, δεν είναι μακρύς ο δρόμος που οδηγεί σε αυτά:

1933 nazi berlin book burning

_______________
ΥΓ Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συλληφθείς είχε κάνει μια πολύ καλή φάρσα που απέδειξε πόσο εύκολα κάποιοι πιστεύουν ή εμπορεύονται μυθεύματα:
Αυτό είναι θαύμα

Update
Σχετικό και αυτό:
ΠΑΪΣΙΟΣ Α.Ε.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s