Τραγουδά η γη;

Έτσι λέει το Βήμα, σε αυτή τη συλλογή από κοτσάνες (που δημοσιεύτηκε στη στήλη “Επιστήμη/Φυσική”, τρομάρα τους):

Η Γη «τραγουδά» και την ακούσαμε [*]
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα τους ήχους που εκπέμπει ο πλανήτης μας στο Διάστημα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/09/2012 12:18

Χιούστον
Η αλληλεπίδραση των σωματιδίων των ανέμων με το μαγνητικό πεδίο της Γης παράγει ένα συνδυασμό ήχων οι οποίοι εκπέμπονται στο Διάστημα. Αυτά τα κοσμικά τραγούδια τα άκουσαν και τα κατέγραψαν οι δίδυμοι δορυφόροι RBSP και η NASA τα έδωσε στη δημοσιότητα.

Το ρεφρέν της Γης

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τους ήχους αυτούς μπορούν να τους ακούσουν και οι αστροναύτες που κάνουν εργασίες έξω από τα διαστημικά σκάφη ή τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό Θα έπρεπε όμως να βγάλουν τα σκάφανδρά τους για να ακούσουν το «ρεφρέν της Γης» όπως χαρακτήρισαν αυτούς τους ήχους οι ειδικοί. Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα από αυτά τα ρεφρέν το οποίο η Γη «τραγούδησε» στις 5 Σεπτεμβρίου.

1) Δίνεται η εντύπωση ότι πρόκειται για κάτι εντυπωσιακό και πρωτοφανές. Στην πραγματικότητα το φαινόμενο είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες, και υπάρχουν πολλές καταγραφές, τόσο από τη γη όσο και από άλλους πλανήτες.

2) Το φαινόμενο δεν οφείλεται στην «αλληλεπίδραση των σωματιδίων των ανέμων με το μαγνητικό πεδίο της Γης»: ο αρπακόλλας που ‘συνέταξε’ το αρθράκι διάβασε σε ξένη εφημερίδα «solar winds» και κατάλαβε ανέμους… Οι ηλιακοί άνεμοι δεν είναι ρεύματα αέρα, είναι ρεύματα ηλεκτρονίων και πρωτονίων.

3) Κανέναν ήχο δεν εκπέμπει ο πλανήτης μας στο Διάστημα, γιατί ο ήχος δεν μεταδίδεται στο κενό. Ο ήχος είναι μηχανικό κύμα: είναι αυξομείωση πίεσης, που απαιτεί κάποιο αέριο, υγρό ή στερεό για να μεταδοθεί.

4) Αυτό που εκπέμπεται είναι ραδιοκύματα: ηλεκτρομαγνητικά κύματα χαμηλής συχνότητας (που μεταδίδονται στο κενό, με την ταχύτητα του φωτός μάλιστα). Για τη σύλληψή τους χρειάζεται ο κατάλληλος δέκτης, και αυτός δεν είναι το αυτί μας. Το αυτί μας συλλαμβάνει ηχητικά κύματα, δεν συλλαμβάνει ηλεκτρομαγνητικά κύματα (αλλιώς θα είχαμε τρελαθεί όλοι από τον αδιάλειπτο και πανταχού παρόντα βομβαρδισμό).

5) Λόγω του 3 και του 4, καμμία ‘εκπομπή’ της γης δεν θα μπορούσαν να ακούσουν «οι αστροναύτες που κάνουν εργασίες έξω από τα διαστημικά σκάφη».

6) Αν έβγαζαν το σκάφανδρό τους οι αστροναύτες αυτοί, τα μοναδικά ρεφρέν που θα άκουγαν (πριν χάσουν τις αισθήσεις τους και πεθάνουν) θα ήταν οι ήχοι του αέρα που θα έβγαινε από τους πνεύμονές τους και των φυσαλίδων που θα σχημάτιζαν τα υγρά του σώματός τους.

[*] Η είδηση αναφέρεται σε αυτό το ντοκουμέντο:

Για τη σύγχυση ατυχώς φταίει το ίδιο το δελτίο τύπου της NASA, που γράφει «Audio […] of the phenomenon known as “chorus” radio waves within Earth’s magnetosphere that are audible to the human ear».

Δεν πρόκειται για κύματα ακουστά από το ανθρώπινο αυτί, πρόκειται για κύματα που μετατράπηκαν σε ηχητικά κύματα. Σε σελίδες όπως αυτή τα λένε καλύτερα:
«Even though human ears can’t hear the radio waves directly, they make an exciting listening experience when converted to audio signals by a receiver.»

3 responses to “Τραγουδά η γη;

 1. vagelford 19/10/2012 at 18:46

  Σχετικό σχόλιο που έκανα στο συγκεκριμένο άρθρο, δεν εμφανίστηκε ποτέ…
  Το ίδιο έγινε και στο άρθρο με τις εργαστηριακές μαύρες τρύπες και αυτό με τους δούρειους ίππους. Το ΒΗΜΑ έχει αρχίσει να γίνεται προβλέψιμο.

 2. pn 20/10/2012 at 00:07

  Καλησπέρα!
  Δεν μας εκπλήσσει βέβαια το νέο: αδιαφορία για την επιστήμη και αδιαφορία για τη δεοντολογία είναι φυσικοί παρτεναίρ…
  Έχεις γράψει σχετικά στο blog σου; Αν ναι, σύνδεσμοι ευπρόσδεκτοι. Επίσης, μια και είσαι ειδικότερος, έχεις κάποια παρατήρηση ή διόρθωση για τούτο το ποστ;

 3. vagelford 20/10/2012 at 00:12

  Δεν έγραψα κάτι στο blog σχετικά, γιατί δεν έχω και πολύ χρόνο τον τελευταίο καιρό. Πάντως εδώ ότι έχει γραφτεί είναι μια χαρά. Καλή συνέχεια.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s