Απίστευτοι Νορβηγοί ή απίστευτοι Έλληνες;

Ένα ακόμη παραμύθι που κυκλοφορεί από blog σε blog (αρχικά editorial σε κάποιο περιοδικό):

Ποιοι είναι οι ηλίθιοι, τελικά;
2012-07-20 12:04:39
του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ
Η ακόλουθη ιστορία είναι απολύτως αληθής και αφορά τα οικονομικά “προβλήματα” που αντιμετωπίζει η Νορβηγία.
Στις αρχές, λοιπόν, του καλοκαιριού συνήλθε η νορβηγική Βουλή προκειμένου να συζητηθεί το “πρόβλημα” του σημαντικού πλεονάσματος που παρουσιάζει ο κρατικός προϋπολογισμός, καθώς και ο κίνδυνος που ενέχει για την ανατίμηση του εγχώριου νομίσματος (νορβηγική κορώνα) και οι επιπτώσεις που θα είχε μία τέτοια ανατίμηση για τις εξαγωγές της χώρας. Η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος ήταν να χαρισθούν οι φόροι σε όλους τους πολίτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, προκειμένου να μην συσσωρευθούν επιπλέον έσοδα στον ήδη “προβληματικό” πλεονασματικό προϋπολογισμό.
Να σημειωθεί πως το φορολογικό σύστημα της Νορβηγίας προβλέπει άμεση φορολόγηση “στην πηγή” του εισοδήματος ενός πολίτη, χωρίς να καλείται στο τέλος του έτους – ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή – να πληρώσει κάποιον άλλον φόρο. Αν για παράδειγμα, ένας υπάλληλος αμείβεται από μία εταιρεία με 1.000 ευρώ κάθε μήνα, το ποσοστό φόρου που του αναλογεί αποδίδεται αυτομάτως στο κράτος. Άλλο ενδιαφέρον σημείο για την “τραγική” πλεονασματική οικονομία της Νορβηγίας είναι πως τα τελευταία χρόνια το κράτος χαρίζει το φόρο του μήνα Δεκεμβρίου, σαν ένα “δώρο” προς τους πολίτες, αφού στο νορβηγικό κράτος λεφτά όντως υπάρχουν.
Η νορβηγική Αριστερά αντέδρασε στην πρόταση του κυβερνώντος κόμματος, υποστηρίζοντας ότι αν χαρίζονταν οι φόροι του υπόλοιπου έτους, το επιπλέον εισόδημα οι πολίτες θα το ξόδευαν κατά κύριο λόγο σε ταξίδια – στους Νορβηγούς αρέσει πολύ να ταξιδεύουν – και ξενύχτια, με αποτέλεσμα τα λεφτά να μην επιστρέφουν στο κράτος. Η πρόταση της Αριστεράς ήταν οι πολίτες να συνεχίσουν να καταβάλλουν τους φόρους και τα χρήματα αυτά να διατεθούν ως δωρεά σε μία άλλη χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα.
Αφού, λοιπόν, δεν πάρθηκε καμία απόφαση εντός του κοινοβουλίου για τον “πονοκέφαλο” των πλεονασμάτων, η κυβέρνηση έθεσε το ζήτημα σε ηλεκτρονικό δημοψήφισμα ενώπιον του νορβηγικού λαού, καλώντας τον να αποφασίσει ο ίδιος για το αν θέλουν να πληρώσουν τους φόρους του υπόλοιπου έτους ή όχι.
Το αποτέλεσμα; Το 72% ψήφισε ώστε να μην χαρισθούν οι φόροι στους Νορβηγούς πολίτες, αλλά να συνεχίσουν να τους πληρώνουν κανονικά και τα χρήματα αυτά να δοθούν ως δωρεά σε μία άλλη χώρα και επιλέχθηκε τελικά να χτιστούν νοσοκομεία στο Βιετνάμ.
Βεβαίως, αν διηγείτο κάποιος την ιστορία αυτή σε έναν συνηθισμένο Έλληνα, η – πιθανότερη – απάντηση που θα λάμβανε θα ήταν “είναι ηλίθιοι αυτοί οι Νορβηγοί”. Οι υπόλοιποι ας αναρωτηθούμε ποιοι είναι οι ηλίθιοι, τελικά.

Όντως πρέπει να αναρωτηθούμε ποιοί είναι οι ηλίθιοι, γιατί σε αυτό το κείμενο δεν αληθεύει τίποτα εκτός από το ότι η Νορβηγία έχει πλεόνασμα. Αν ψάξετε στο Google (στα αγγλικά) για Νορβηγία ή Νορβηγοί συν οποιαδήποτε άλλη λέξη που θα μπορούσε να ανασύρει κάτι σχετικό (φόροι, δημοψήφισμα, Βιετνάμ κλπ), δεν θα βρείτε τίποτα απολύτως.
Ψάξαμε και στο site του Υπουργείου Οικονομικών της Νορβηγίας. Tίποτα απολύτως και εκεί.
Ψάξαμε και στο site του BBC, για οτιδήποτε που να περιλαμβάνει τη λέξη Νορβηγία. Oύτε εκεί υπάρχει τίποτα σχετικό.
Ψάξαμε και δύο Νορβηγικά ειδησεογραφικά sites. Οι μοναδικές σχετικές ειδήσεις του καλοκαιριού ήταν απλώς ότι φέτος το εμπορικό πλεόνασμα είναι ακόμα μεγαλύτερο και τα έσοδα από φόρους ακόμα περισσότερα:
Trade surplus hits new high
Increased petroleum tax revenues

Δεν ισχύουν ούτε καν αυτά που γράφει το κείμενο για τη φορολόγηση των Νορβηγών. α) Κανενός μήνα φόρος δεν «χαρίζεται»: απλώς από το μισθό των μισθωτών το Δεκέμβριο παρακρατείται το μισό του κανονικού (για να έχουν περισότερη άνεση στις γιορτές). Μετά το τέλος του οικονομικού έτους υπολογίζεται κανονικότατα, όπως και σε μας, πόσος φόρος παρακρατήθηκε και πόσος αναλογεί. β) Η «άμεση φορολόγηση στην πηγή» (η παρακράτηση φόρου, δηλαδή) αφορά φυσικά μόνο τους μισθωτούς. Οι αυτοαπασχολούμενοι προκαταβάλλουν φόρο κάθε τρίμηνο, και οι επιχειρήσεις φορολογούνται μετά το τέλος του οικ. έτους. γ) Και βέβαια μπορεί να κληθεί κάποιος «να πληρώσει κάποιον άλλον φόρο», όπως πρόσθετο φόρο για υψηλά εισοδήματα ή φόρο για ακίνητη περιουσία.
Για το φορολογικό σύστημα της Νορβηγίας βλ. μεταξύ άλλων εδώ:
A survey of the Norwegian Tax System

Επωδός: μην πιστεύετε και μην αναπαράγετε τίποτα αν δεν παραπέμπει σε αξιόπιστη πηγή και αν δεν το διασταυρώσετε.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s