Εμβολιασμοί: έτσι είναι αν έτσι μας αρέσει να πιστεύουμε…

«Τα εμβολιασμένα παιδιά παρουσιάζουν έως και 500% περισσότερες ασθένειες», ισχυρίζεται πρόσφατο ψευδο-ιατρικό άρθρο. «Οι υποψίες έχουν επιβεβαιωθεί», ισχυρίζεται το άρθρο, προβάλλοντας ως (δήθεν) επιβεβαίωση μια (δήθεν) «πρόσφατη μεγάλη μελέτη» ενός ομοιοπαθητικού (του κυρίου Andreas Bachmair).
«Εχω βριστεί με παιδιάτρους γι’ αυτό το θέμα άπειρες φορές. Νάναι καλά ο ομοιοπαθητικός», γράφει φίλη μου στο Facebook.

Ο ομοιοπαθητικός όμως δεν είναι πολύ καλά…

• Βάσιμα επιστημονικά συμπεράσματα συνάγονται όταν έχει συσσωρευθεί επαρκής αριθμός συγκλινουσών μελετών που έχουν γίνει από ανεξάρτητους μεταξύ τους ερευνητές και έχουν ελεγχθεί και διασταυρωθεί από άλλους ανεξάρτητους ερευνητές. Καμμιά μεμονωμένη μελέτη δεν μπορεί να ανατρέψει τους τόνους μελετών και στατιστικών που δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.
• Μιά συγκριτική μελέτη θα είχε αξιώσεις επιστημονικότητας αν ήταν double blind test (ώστε να αποκλείεται ο επηρρεασμός των αποτελεσμάτων λόγω προκατάληψης του εξεταζομένου ή του εξετάζοντος). Θα απαιτούσε δηλαδή α) μιά ομάδα που λαμβάνει την υπό εξέταση αγωγή και μιά όμοια ομάδα που λαμβάνει ανενεργό υποκατάστατό της, β) να μην ξέρουν τα μέλη της κάθε ομάδας σε ποιά ομάδα ανήκουν, και να μην το ξέρει ούτε ο ερευνητής που εξετάζει τα αποτελέσματα. Είναι προφανές ότι για ηθικούς λόγους δεν μπορεί να γίνει τέτοια μελέτη στην περίπτωση των εμβολιασμών.
• Στην περίπτωση των εμβολιασμών, επομένως, μόνον εκ των υστέρων μελέτες μπορούν να γίνουν. Για να έχουν κάποιο νόημα τέτοιες μελέτες, θα πρέπει βεβαίως να συγκρίνουν επαρκώς μεγάλα και όσο το δυνατόν όμοια δείγματα πληθυσμών. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους τσαρλατάνους… Η ‘μελέτη’ του συγκεκριμένου τσαρλατάνου είναι υπόδειγμα ψευδο-επιστήμης, τέτοιο που θα έκανε οποιονδήποτε επιστήμονα να βάλει τα γέλια. Τα στατιστικά της εδώ: http://www.vaccineinjury.info/results-vaccinated/results-general.html http://www.vaccineinjury.info/results-unvaccinated/results-general.html
Πρώτον, αντί πραγματικής έρευνας από ειδικούς είναι απλό ερωτηματολόγιο στο internet (στο οποίο καθένας μπορεί ανεξέλεγκτα να απαντήσει ό,τι του καπνίσει, και από το οποίο λείπουν κρίσιμες παράμετροι). Δεύτερον, αυτή τη στιγμή αριθμεί 11214 απαντήσεις από γονείς μη εμβολιασμένων παιδιών και μόνον 1360 από γονείς εμβολιασμένων παιδιών. Τρίτον, από τους 11214 των μη εμβολιασμένων, μόνον 7.6% εμπιστεύονται την κανονική ιατρική, ενώ το υπόλοιπο 92.4% ακολουθεί ομοιοπαθητική, χειροπρακτική και λοιπές ‘εναλλακτικές’ ‘ιατρικές’ (είναι δηλαδή ο ορισμός του προκατειλημμένου ερωτώμενου). Τέταρτον και διασκεδαστικότερον, η πλειοψηφία των εμβολιασμένων παιδιών (34.26% του δείγματος) είναι ηλικίας 11-12 ετών, ενώ η πλειοψηφία των μη εμβολιασμένων (39.38% του δείγματος) είναι ηλικίας 0-2 ετών. Η ‘μελέτη’ δηλαδή έχει ‘ανακαλύψει’ ότι παιδιά εξαπλάσιας ηλικίας έχουν περάσει περισσότερες ασθένειες. Απίστευτο…

Για το καλό του παιδιού της, εύχομαι στη φίλη μου να συνεχίσουν να τη βρίζουν οι παιδίατροι…

Εδώ ενδεικτικά μερικά στοιχεία για το τι έχουν πετύχει οι εμβολιασμοί:
National Institute of Allergy and Infectious Diseases (US): Vaccines
Public Health Agency of Canada: Immunization Guide
Centers for Disease Control and Prevention (US): What If

Σχετικό άρθρο:
A survey administered by a German anti-vaccine homeopath backfires spectacularly

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s